5 неща, по които да познаеш, че ще станеш добър учител

Обмисляш възможността да станеш учител, но се опасяваш, че няма да оправдаеш очакванията на децата, родителите, колегите в училище, семейството, приятелите ти и цялото българско общество? Няма да те лъжем, учителят има важна обществена роля и прекарва по-голямата част от практиката си под светлината на прожекторите. Отговорността е голяма, но удовлетворението от това да подкрепяш израстването на следващите поколения също не е за подценяване.

Вероятно едно от най-големите ти притеснения е това дали ще си добър учител. Ще ги научиш ли на важни житейски уроци? Няма как да знаеш предварително, но все пак сме ти подготвили списък от 5 неща, които ще ти помогнат да разбереш дали притежаваш поне някои от качествата и нагласите на успешните учители.

Не си представяш цял живот да работиш зад бюро

Да, учителите не работят в офис, не са зад бюро по осем часа на ден, така че ако не си представяш така мечтаната работа, имате нещо общо. Все пак имай предвид, че учителското ежедневие е изключително бурно и динамично и не за всеки. 

Една произволна учебна седмица може да включва срещи с родители, консултации, педагогически съвет, тържества, заместване, обучение за персонала, най-различни крайни срокове, дежурства, конкурси и състезания за ученици, извънкласни дейности, заповеди от МОН и РУО, на които трябва да се реагира незабавно, и какво ли още не. И това е без да споменаваме редовните учебни часове и цялата работа, които те изискват, като планиране и подготовка на уроци или проверка на ученически работи например.

Така че, за да си успешен учител, трябва не просто да не искаш да работиш зад бюро по цял ден, но и да търсиш динамика, да обичаш разнообразието. Учителите могат да кажат много неща за професията си, но че е скучна определено не е едно от тях. 

Обичаш да обясняваш

Има два вида хора: едните приемат комплимент или кратка забележка с леко кимване и едносричен отговор, а другите се впускат в подробни обяснения и описания. Вторите автоматично приемат, че много държиш да посетиш същото място, да чуеш същия съвет, да се свържеш със същия човек или да си приготвиш същата рецепта. 

angelina djurova zaedno v chas

Ако всичките ти приятели и роднини нетърпеливо поглеждат към теб всеки път, когато сте в компания и нещо трябва да им се обясни, може би и бъдещите ти ученици ще гледат към теб по същия начин в класната стая. Признай си, че понякога едва се сдържаш да не се намесиш в чужд разговор или да не помогнеш на някого да направи нещо “както трябва”. 

Радостта и удовлетворението, които изпитваш, всеки път, когато обясняваш или показваш как се прави нещо, ще са ти от огромна полза в училище. 

Обичаш да изследваш света около себе си

Може би знаеш популярната фраза “любопитството уби котката”, която често се използва, за да ни предупреди за вредата от прекалената любознателност. Ако обичаш да проучваш интересни въпроси, вероятно знаеш и каква е щастливата развръзка: “…но удовлетворението от наученото я съживи”.

Една от високите цели, които си поставят учителите, е да помагат на учениците да бъдат самостоятелни в академичното си развитие. Това означава да им предоставят всички необходими инструменти и ресурси за свободно изследване на заобикалящия ги свят. Но какво може да накара един човек да излезе извън зоната си на комфорт, за да изследва света около себе си? Любопитството. 

Ако твоето любопитство и ентусиазъм да научаваш нови неща не са се притъпили с годините, ще успееш да запалиш искрата на любознателността и в бъдещите си ученици. Децата имат нужда от повече вдъхновени изследователи в класната стая!

Мислиш извън кутията

Ако често получаваш комплименти за нестандартните си решения или ако вярваш, че креативността е едно от най-ценните ти качества, определено ще се чувстваш в свои води в училище. Както вероятно се досещаш, бурното учителско ежедневие, което описахме по-горе, изисква огромна доза въображение и творчески подход. 

Нестандартният ти и оригинален начин на мислене ще пасне чудесно при планирането на завладяващи уроци, подготовката за училищни празници и балансирането на всички задължения и отговорности в училище. 

В комбинация с любовта ти да обясняваш и нестихващото ти любопитство, направо няма да имаш спирачки в час!

Пука ти

Колкото и да се опитват да го скрият зад стоическия си професионализъм, на учителите страшно много им пука. Пука им за всеки един ученик: за този с проблемите вкъщи, за този с ниските оценки, за онзи, който бяга от час, и за онзи, който напоследък все ги прекъсва, докато преподават. Със сигурност си мислят и за този, който обикновено е мишена за подигравки, за прекалено амбициозните или тези в другата крайност, които сякаш са се предали. Пука им и за техните родители.

Пука им за колегите, затова понякога оставят кутия бисквити в учителската, ей така без повод. Затова винаги са готови да заместват, да защитят, да посъветват или да успокоят. Пука им за професията. Просто им пука и това е!


Ако и на теб ти пука, може би е да добра идея да се довериш на инстинкта си и да започнеш да преподаваш. Ние можем да ти помогнем.

Прочети още:

Въпроси и отговори с екип “Привличане на участници” на “Заедно в час”

Защо да си учител е най-добрият начин да промениш света

60 начина да благодариш на учител

Кой подкрепя учителите

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди