5 причини да се запишеш за онлайн Лятната академия

С напредването на лятото наближава и десетата поредна Лятна академия на “Заедно в час”. Пандемията тази година ни накара да организираме Академията онлайн за първи път. Това обаче я прави достъпна за деца от цялата страна (и дори целия свят). Повече от 500 ученици вече запазиха своите места за лятната академия.

Макар онлайн обучението да е много различно от академията на живо, то определено си има и своите предимства. Решихме да изброим 5 причини, с които да те убедим да участваш, ако още не си сигурен дали да се запишеш.

1. Мотивирани учители, които използват иновативни методи на преподаване

Добрият учител може да те вдъхнови и мотивира да учиш без значение дали си в класната стая, на пейката пред училище, или онлайн. Когато един учител знае как да ангажира учениците си, той винаги ще успее да ги развълнува и предизвика интерес у тях да бъдат любопитни и да учат нови неща. Учителите от програма “Нов път в преподаването” на “Заедно в час” са точно такива – старателни, упорити и много мотивирани. Те виждат онлайн обучението не като пречка, а като възможност да бъдат изобретателни и да адаптират уроците си за новата реалност на живота след COVID-19. Тяхната цел е да направят уроците полезни за теб, като включат твоите интереси в преподаването и ти докажат, че ученето онлайн може да бъде увлекателно и ефективно. 

Прочети интервюта с част от новите учители тук и тук.

2. Нови приятелства и запознанства с деца от цялата страна

За първи път онлайн форматът на академията на “Заедно в час” позволява да се включат деца от цялата страна, а не само от София. Това ти дава шанс да учиш и да се запознаеш с ученици, които иначе няма как да срещнеш. Ако се запишеш, ще можеш да създадеш нови приятелства, които могат да се окажат по-дълготрайни отколкото някога си си представял. Общуването с връстници от различни краища на България разширява твоя мироглед и развива социалните ти умения. Освен това винаги може да отидеш на гости на новите си приятели, особено полезно, ако живеят покрай морето.

3. Затвърждаваш стари знания и придобиваш нови от вкъщи

С лятната академия на “Заедно в час” можеш да запълниш някои пропуски, които си натрупал от учебната година или да научиш нови неща без да излизаш от вкъщи. Няма нужда да ставаш час-два по-рано, за да се приготвиш и придвижиш до училище. Няма да излизаш в лятната жега или да се потиш в слънчевата класна стая. Сипи си нещо студено за пиене, настани се удобно на хладно у вас и се приготви за интересни онлайн уроци и занимания сутрин (часовете са само от 9.00 до 12:30).

4. Премини плавно към новата учебна година и вземи входните нива с лекота 

След близо 3 месеца лятна ваканция, забавления и почивка винаги идва 15 септември, а с него и входните нива по много предмети. Учителката започва преговора, а ти осъзнаваш, че си забравил много от нещата, които сте учили през годината и ще ти е трудно да минеш входното ниво с добра оценка. Непредвиденото дистанционно обучение втория срок най-вероятно също те изненада и остави някои пропуски в знанията ти. Лятната академия на “Заедно в час” е страхотна възможност, защото за две седмици през август ще можеш да се адаптираш по-лесно към учебния процес. Ще ти помогне да затвърдиш знанията си без да се притесняваш за оценки и изпитване. Месец по-късно, когато стане време за входни нива, ти ще си много по-подготвен и готов да започнеш учебната година с опреснени знания и добри оценки.

5. Включи се в Академията от всяка точка на света

Много български семейства избират да се преместят и да живеят в чужбина. Ако и твоето семейство е направило този избор, но ти липсва българското училище или просто искаш да общуваш на български с други деца, онлайн Лятната академия на “Заедно в час” е точно за теб. Можеш да се включиш от всеки край на света, ако часовата разлика е удобна. Ще си поговориш на български с други деца и учители, ще придобиеш нови знания и ще се почувстваш по-близо до България, макар и на хиляди километри разстояние.

Ако тези 5 причини са те убедили защо си струва да се запишеш в Лятната онлайн академия на “Заедно в час”, не чакай повече. Крайният срок е 30 юли.

Прочети още причините на Айлин Хаджийска за осма поредна година да е на Лятна академия


Текстът е написан от Симона Тодорова, стажант в екипа на “Заедно в час” през лятото и студент в Американския университет в Благоевград

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди