Дарете стара техника и подкрепете образованието на всяко дете по време на изолацията

Благотворителна кампания на Център “Амалипе” търси стари лаптопи, таблети и телефони, с които ученици и училища без технически устройства да учат по време на извънредното положение

Център “Амалипе” стартира дарителска кампания за събиране на стари работещи устройства, с които да подкрепи достъпа до образование на деца от по-бедни общности. На тези места притежанието на компютър или смарт телефон не е факт нито за всяко дете, нито за всяко семейство. Кампанията „Стара техника за ново начало“ търси 6500 устройства (приоритетно се събират лаптопи и таблети, но смартфони и компютри също биха били полезни) за над 180 училища в цялата страна. 

В нея има приложена таблица с нуждите на отделните училища, като може да изберете да осигурите техника за конкретно училище. Таблицата се поддържа актуална непрекъснато.

Всички събрани устройства, нови или използвани, ще бъдат приети от училищата, които ще ги предоставят на децата без устройства срещу приемо предавателен протокол. 

Училищата ще имат ангажимента тези деца да бъдат включени в дистанционно онлайн обучение. В края на учебната година устройствата ще бъдат върнати обратно в училище, за да се ползват от най-нуждаещите се отново следващата година. 

Има възможност за издаване на дарителски сертификати.

Ето и повече за всички начини да се включите в кампанията:

1. Дарете техника (лаптоп, таблет, телефон, компютър), която сте подменили скоро и не ви е необходима.

Търси се само работеща техника, която не се нуждае от допълнителен ремонт или преинсталация, за да бъде използвана. 

2. Закупете и дарете нови устройства.

Ако сте фирма или частно лице и искате да закупите и дарите нови устройства. 

3. Разпространете информация за кампанията сред своите контакти или партньори.
4. Включете се като доброволец при обработката на дарението във Велико Търново.

Това включва описване, проверка на работещата техника, дезинфекциране, разпределяне, изпращане към училищата.


Подробно стъпките за дарение на техниката, може да видите на сайта на Център “Амалипе”. Там може да научите и подробна информация за изискванията и условията на кампанията.

Дарителската кампания стартира след проучване сред 200 училища как осъществяват дистанционно обучение. Резултатите показват, че в много от училищата в селата и училищата с концентрация на уязвими групи има сериозен проблем с липсата на подходящи устройства сред част от учениците. Това възпрепятства качественото обучение на много ученици, въпреки усилията на учители и образователни медиатори.

“В повечето училища се налага дистанционното обучение да бъде реализирано на две скорости: част от учениците участват в онлайн уроци и други форми на интернет базирано обучение, докато други остават пасивни или биват достигнати единствено от образователните медиатори, които раздават принтирани уроци и задачи. В някои училища процентът на ученици без налични устройства надхвърля три четвърти от учениците”, споделят от Амалипе. 

Благодарение на Регионалното управление на образованието във Велико Търново има осигурен терен, на който да се приемат, дезинфекцират и преразпределят получените дарение. Работата се извършва от доброволци и служители на Център Амалипе.

“Заедно в час” е партньор на инициативата. Много от училищата, които търсят устройства, са част от партньорската мрежа и на нашата организация.
сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди