Емилия Иванова: За ученето са важни постоянството и упоритостта

Emilia Ivanova direktor 90 su
Емилия Иванова по време на Форум Образование: За бъдеще през 2018 г.

Емилия Иванова е директор и учител по математика в 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин”, София. Завършила е методика на обучението по математика и информатика в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и следдипломна специализация в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Работила е като учител и директор в Българското средно общообразователно училище “Христо Ботев” в Братислава, Словакия. 

90 СУ е един от най-дългогодишните партньори на “Заедно в час”. От 2013 г. училището е домакин на традиционната Лятна академия за ученици, а през класните му стаи са преминали над десет учители от програма “Нов път в преподаването” , като много от тях остават да преподават и след първите две години.


Подайте заявка за учител от програмата “Нов път в преподаването” на “Заедно в час”, за да работите и вие с мотивирани, активни и взискателно подбрани нови учители.


Вратите на 90 СУ бяха отворени и през август – училището за поредна година беше домакин на Лятната академия на “Заедно в час”, в която се обучаваха над 800 деца в две училища в София. Защо решихте да станете наш партньор за провеждането на летните занимания?

Емилия Иванова: През 2019 година 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ за шести път стана домакин на Лятната академия на “Заедно в час”. Лятната академия дава възможност на учениците да осмислят ваканцията си и да не губят връзката с образованието през лятото. За нас е важно нашите ученици да имат интересна, но и полезна лятна ваканция. Освен това споделяме каузата на „Заедно в час“ за достъп до качествено образование за всяко дете и предоставянето на сградата на училището за академията е нашият принос към партньорството  ни. И не на последно място училищната сграда е максимално оползотворена. Прекрасно е училището да живее активно и през лятото.

Какво е важно от педагогическа гледна точка, така че учениците да не губят изцяло връзката с образованието през лятото?

Емилия Иванова: Учим през целия си живот. Учим формално и неформално. Научаваме различни уроци всеки ден. За процеса на учене са важни постоянството и упоритостта. Дългите ваканции може да прекъснат създадения ритъм за усвояване на нови знания, ако учениците през лятото не четат книги или не практикуват друга интелектуална дейност. Лятната академия е възможност за поддържане на навика за учене.

Какви са плановете на 90 СУ за новата учебна година?

Емилия Иванова: За новата учебна година в 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ ще поставим акценти върху:

  • Надграждане на иновацията от начален етап на обучение в пети и шести клас чрез въвеждане на Енергиен старт на деня, Зони за подпомагане, Зони за споделяне и проектно-базирано обучение;
  • Продължаваща дигитализация на училищните дейности – след преминаването изцяло на електронен дневник през миналата учебна година, през 2019/2020 година продължаваме с въвеждането на електронни лични дела на учениците в гимназиален етап на обучение. С подкрепата на Център за творческо обучение вече сме „Училище в облака“. Предстоят обучения на екипа за ефективно използване на дигиталните ресурси на Google в обучението по всички предмети.

Вие работите много за развиване на училищния си екип. Кои практики са се доказали от Вашия опит като успешни за това колективът да е сплотен и да работи ефективно заедно в името на учениците?

Емилия Иванова: Вече няколко години целенасочено развиваме сътрудничеството между учителите чрез съвместно планиране на уроци и проекти, взаимно наблюдение на уроци и даване на конструктивна обратна връзка, споделяне на ресурси за обучение. Издадохме Наръчник с примерни разработки на уроци в начален етап на обучение за ползване от всички учители и в помощ на новопостъпилите учители. Провеждаме открити уроци, на които каним учители и родители.  Ментори подкрепят новите учители за по-бързо и уверено включване в училищния живот.

А какво смятате, че прави един директор успешен?

Емилия Иванова: Все още търся формулата на успешния директор. Някои от участващите величини, според мен, са умение да вдъхновява, доверие във възможностите на екипа и откриване на силните страни на всеки член на екипа, умение за поставяне на ясни и реализуеми цели, и работа, много работа…


Научете повече и подайте заявка за учител по програма “Нов път в преподаването” тук.

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди