Директори от цялата страна се срещнаха с новите учители от “Заедно в час”

В последната седмица на Летния институт се проведе и обучение заедно с директорите на училищата партньори

“Хората остават в училище, когато се чувстват на мястото си там. Това зависи от всеки един от нас.”

Neli koleva pred direktori zaednovchas
Нели Колева, директор “Публични партньорства” в “Заедно в час” приветства директорите и учителите в седмата седмица на Летния институт

С тези думи директорът “Публични партньорства” в “Заедно в час” Нели Колева приветства директорите партньори на фондацията, които на 21 август се срещнаха с учителите от новия випуск 2019-2021. Представители на училища от цяла България се включиха в последната седмица от интензивното лятно обучение на участниците в програмата на “Заедно в час”, за да прекарат един ден с бъдещите си колеги и да обменят опит помежду си.

“Често пъти казваме, че в образованието хората си тръгват, защото не се чувстват добре. Тези, които остават, са тези, които се чувстват подкрепени”, допълни още Нели Колева и благодари на присъстващите директори за това, че са отделили от времето си през ваканцията, за да работим заедно за тази подкрепа. “Твърдо съм убедена, че не е въпрос на заплати, не е въпрос на това да обвиняваме децата – когато градим общност, в която всеки е значим и всеки дава нещо от себе си, резултатът е позитивен”, сподели още Нели Колева.

В момента общността на възпитаниците на програмата на “Заедно в час” наброява над 400 души. 76% от тях остават трайно свързани с образованието, а около половината от тях остават учители. Това се случва и благодарение на усилията на директорите и колегите от училищата, в които участниците от програмата преподават, които успяват да спечелят новите си колеги за дългосрочна работа в училище.

Директорите дадоха ценните съвети на новите учители за това как по-лесно да се включат активно в училищния колектив и да опознаят училищната общност. Специално обучение за училищна документация направи директорът на ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Ветрен, Лена Парова. След срещата с бъдещите учители директорите обмениха идеи и добри практики и поговориха за това как успешно да задържаме новите учители в образователната система. Николина Черешарова от ПГ “Георги Сава Раковски”, Костенец, Илка Стоименова от 159 ОУ “Васил Левски”, Челопечене, и Ирена Милева-Цукева от 106 ОУ ” Григорий Цамблак”, София, споделиха впечатленията си от два проекта, в които училищата им участват – за развиване на умения на 21 век в час (FIERST)и за цялостна промяна на училищно ниво (финансиран от Столична община). Повече за втория проект и резултатите от него ще разкажем през септември.

Разгледайте галерия от директорския ден по време на Летния институт тази година:


Научете повече за училищата ни партньори лично от техните директори в рубриката с интервюта с нашите партньори тук.

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди