Една загадъчна американка в Пирдоп и Златица

Асистент-учителката по английски език Хана Комби за посещението си в две малки български училища

Хана Комби е израснала в тихите предградия на Охайо и се шегува, че оттогава се опитва да ги избягва. Завършва английска литература в колежа “Обърлин” и работи една година като библиотекарка в родния си град. Между 2014 и 2016 г. е добороволец към “Корпуса на мира” в Грузия и преподава английски в малкия град Квишкети. В момента е в България със стипендия от Българо-американската комисия за образователен обмен ‚,Фулбрайт‘‘ и фондация “Америка за България”. През 2016-2017 г. Хана преподава в езиковата гимназия в Правец, а от тази учебна година работи като асистент-учител по английски език в 119. СУ в София. Вдъхновена от своите ученици в Правец, Хана започва активно да ги подготвя за участие в националните състезания по речи и дебати на английски език към фондация BEST, където е помощник-директор.

През октомври Хана посети двама учители от програмата на “Заедно в час” в Пирдоп и Златица, за да се включи в час с техните ученици и да потърси начини как трите училища могат да си сътрудничат. Учителите в програмата на “Заедно в час” пък активно търсят ролеви модели за своите ученици, които да разкажат повече за професиите и интересите си и да разширят кръгозора на децата.

Публикуваме разказа на Хана от двете й посещения: 

В понеделник на 23. октомври имах удоволствието да хвана влака от Централната гара в София в 7 сутринта и да пропътувам пътя до красивите, обагрени с есенни шарки, Пирдоп и Златица. Отидох там, за да се срещна с Габриела Йорданова и Деница Комбишкова, преподаватели по английски език за втора година по програма Заедно в час.

Защо отидох ли? С Габи и Дени искаме да си сътрудничим в класната стая. Искаме да преподаваме уроци за културното разбирателство, да играем полезни и разнообразни игри на английски, да свържем класните си стаи – в Пирдоп, Златица и София. Искаме да видим дали изграждането на подобна връзка между учениците от столицата и тези от малките населени места ще им помогне да обогатят английския си или в някои учебни ситуации това ще предизвика разделение между учениците. Надявам се да включа в това партньорство и във възможните бъдещи общностни проекти и учениците посланици на фондация BEST .

При осмокласниците на Габи и при учениците от седми и пети клас на Дени се фокусирахме върху задаването на въпроси – как да ги оформим граматически, така че чрез тях да опознаем тази нова и загадъчна американка в стаята. С по-малките играхме на игри, за да научим повече един за друг и за нашите предпочитания, а с осмокласниците сравнявахме родните си градове и така практикувахме словосъчетанията “там е” и “там са”. В допълнение имахме и прекрасно изпълнение на кларинет на When the Saint Go Marching In. И много се забавлявахме! Учениците бяха много енергични и любознателни, което ме накара веднага да се почувствам уютно и комфортно, работейки с Габи и Дени.

Посещението беше началото на нашето сътрудничество и нямам търпение да се върна в Пирдоп и Златица!

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди