Евелина и смелата крачка да работиш нещо, което те прави щастлив

Учителката от програмата на “Заедно в час” в Стара Загора загърбва корпоративния офис, за да се посвети на учениците и това, което й носи истинско удовлетворение 

Само преди по-малко от две години ежедневието на Евелина Стойчева изглежда като това на средностатистически служител в корпоративен офис. Сутрин става, отива на работа, след типичния скучен 8-часов ден се прибира, а на следващия всичко се повтаря. След годините, прекарани в училище и университета, след всички допълнителни курсове и придобити сертификати, в нея е загнездено очакването, че трябва да работи “нещо престижно” в “лъскав офис”, което да й носи добри приходи. И отговаря на това очакване. До момента, в който работата започва да я изцежда емоционално и да я кара да иска да направи сериозен завой в реализацията си.

Завоят е към Първо ОУ “Георги Бакалов” в Стара Загора, където от учебната 2018/ 2019 г. Евелина преподава английски език на ученици от пети до седми клас. А пътят до там минава през участието й в програмата на “Заедно в час”, в която намира начин да се квалифицира като учител, да получи необходимото обучение и съдействие при намирането на позиция в училище. Намира и “общност на млади, мотивирани професионалисти, с ярко изразена позиция, които не просто ходят на работа, а творят чудеса и оставят след себе си следа”. Именно това, от което Евелина има нужда.

Когато настъпи преломният момент

“Събрах мислите си и всичките си хаотични идеи и взех решение, че животът е прекалено кратък, за да го живеем според очакванията, които имат другите към нас”, спомня си Евелина за момента на кариерния си завой.

“Реших, че е време да се заема с нещо, което ми носи истинско удовлетворение и от което виждам резултат. Нещо, което не приемам като поредната работа, а което истински да ме запали, да ми даде онази вътрешна мотивация да давам максимума от себе си – и то с удоволствие, а не по задължение”, добавя тя.

Кандидатстването за програмата на “Заедно в час” тогава е по-скоро импулс, за който днес Евелина е сигурна, че я е повел в правилната посока.

След като е одобрена за програмата, Евелина преминава през “Предварителния институт” на “Заедно в час”, в който участниците се запознават със спецификите на образователната система в България, преминават през първите си работилници за ефективни методи на преподаване, посещават часове на действащи учители и обсъждат с тях как изглежда един ден в училище. Лятото преди учебната година Евелина прекарва в интензивния “Летен институт” на “Заедно в час”, който дава важните основи за работата като учител. Едновременно с това Евелина, която е завършила туризъм и има достатъчно високо ниво на владеене на английски, започва и квалификацията си за учител по английски език във Великотърновския университет (“Заедно в час” покрива разходите за квалификацията на одобрените участници в програмата си, които нямат предварително придобита учителска правоспособност).  

Как може да изглежда един работен ден

Евелина е и един от учителите в тазгодишната кампания за привличане на нови участници в програмата на “Заедно в час”

Измежду свободните позиции в училищата партньори на “Заедно в час” Евелина избира тази за учител по английски език в Първо ОУ “Георги Бакалов” в Стара Загора. Екипът я приема много топло, а директорът още на първата им среща я кани да се запознае с децата. “Когато за първи път пред мен се отвори вратата на класната стая, първото нещо, което видях и което се запечата в съзнанието ми бяха десетки грейнали, любопитни очички”, спомня си Евелина. И в този момент вече знае, че е “на правилното място”.

Въпреки това първите й седмици в училище са изпълнени със страхове и въпроси. Вижда, че при много от учениците ѝ липсва моделът на здравото семейство и те живеят в корено различна среда от тази, в която тя самата е израснала. Изненадва я и това колко сериозни пропуски в знанията си имат някои деца – поради различни причини, свързани със средата, в която живеят.

“Учениците ми имат нужда от това обществото да не подхожда към тях предубедено и да им поставя етикети”, убедена е Евелина.

“Децата не избират къде да се родят, не избират семействата и средата си и не бива да бъдат заклеймявани заради избор, който те всъщност нямат”, продължава тя.

И допълва, че нейните ученици “са също толкова прекрасни, специални, талантливи и цветни, колкото всяко едно друго дете” и “всичко, от което имат нужда, е подкрепа и това някой да повярва и тях и да им даде шанс да развият потенциала си”.

Като учител Евелина излиза далеч извън рамките на само преподаването в класната стая. Тя организира извънкласни занимания, кани гости от различни професионални сфери при учениците си, за да видят колко много възможности предлага животът. През лятото на 2019-та с колеги инициират изнесено лятно училище в селата Змейово и Хрищени, на което със забавни игри, музика и викторини учениците развиват нагласа за успех, умения за работа в екип, креативност, емоционална интелигентност, както и четивна грамотност. Евелина участва и в организирането на семеен ден, за да ангажира по-добре родителите в учебния процес на децата им.

Всичко това Евелина прави в името на една цел: “Искам учениците ми да не се страхуват да мечтаят и да се борят да сбъдват мечтите си. Иска ми се да се научат да бъдат отговорни, да поемат инициатива, искам да не се примиряват с нещата, които не харесват в живота си, а да се борят да ги променят. Искам да не се страхуват да отстояват позицията си, защото дори бидейки деца, те също имат свое мнение, което заслужава да бъде чуто.”


Ако и вие търсите удовлетворение в работата си и сте готови да поемете предизвикателството да станете учител, кандидатствайте до 25 ноември тук.

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди