Историята на един учител: Защо да поканиш успешен човек в клас (дори и виртуално)

ролеви модел в училище

Явор Хаджиев е учител по английски в Долна Баня и участник в програма “Нов път в преподаването” на “Заедно в час” от 2019 г. През миналата година, точно в разгара на дистанционното обучение и Covid пандемията той срещна учениците си с българския предприемач в САЩ Виктор Пенев, за да ги мотивира да бъдат по-усърдни и отдадени в преследването на своите цели. През погледа на самия Явор ви разказваме повече за това приключение, от идеята до реалната организация и резултатът от срещата. 

Споделете опита си с учениците като ролеви модел, свържете се с екипа ни на role_models@zaednovchas.bg и научете повече

Идеята и ролевите модели

“В общността, в която работя, очакванията на семействата и на самите ученици към себе си често са ниски. Моята надежда в началото на учебната година (бел. ред. учебната 2019-2020) беше, че срещите с ролеви модели, успешни личности от различни сфери, ще помогнат на учениците да погледнат себе си с други очи и да се целят по-високо в живота. Идеята ми е, чрез тези срещи учениците да си представят други възможности и реалности, отвъд своя свят в Долна Баня, и така да разширят хоризонтите си”, споделя целта си за гостуванията Явор.

Явор Хаджиев

С настъпването на извънредното положение и преминаването към дистанционно учене през март, Явор обаче е разколебан и първоначално мисли, че няма да успее да проведе заложените срещи с външни гости:

“Смятах, че такъв вид срещи имат смисъл само когато са лице в лице, на живо. Представях си как живият контакт е способен да остави по-силен и траен отпечатък върху учениците. Но се оказа, че това схващане е погрешно…”

Когато в края на учебната година възниква възможността за онлайн среща с Виктор Пенев, предложен за гост от екипа на “Заедно в час” Явор вече е срещнал онлайн учениците си с професионалисти от различни сфери като програмиране, танци, театър, финанси, екипът на на платформата за видео уроци Кан Академия в България и други. Освен под формата на лекции с различните личности, срещите се осъществяват и като онлайн работилници, в които учениците могат да задават въпроси и да изпробват конкретни проектни дейности, свързани с професиите. 

“Тези срещи ми позволиха да открия, че нещата могат да се случат и от разстояние по интересен за учениците начин.”, споделя Явор за преживяването.

Срещата с Виктор Пенев идва точно навреме, за да позволи на Явор да акцентира повече върху важността на постоянството, инвестицията в личното развитие и образованието, за да успее човек, независимо дали в България или отвъд Океана.

Виктор е дългогодишен съмишленик на “Заедно в час”, предприемач с дългогодишен опит в сферата на технологиите и създател на Edamam – компания, която помага на хората да се хранят по-здравословно. Той е и един от създателите на Нет Инфо, компанията, чиито продукти като пощите abv.bg и видео портала vbox7 учениците познават добре. 

Новото предизвикателство

Станислава Стефанова

В подготовка за първата “трансатлантическа” онлайн среща Явор обаче разпознава две основни предизвикателства от опита с предходните срещи – малкият брой участници, които се включват, и техническите проблеми на част от учениците при онлайн срещите. 

Решението идва в обсъждане на това предизвикателство с екипа на “Заедно в час” и идеята срещата да бъде организирана съвместно с друг учител. Станислава Стефанова от випуск 2018-2020 г. на програма “Нов път в преподаването” по това време преподава в СУ “Св. Климент Охридски” в с. Камен, общ. Стражица и също иска да въдхнови учениците си с успешна личност като гост. Така Явор освен с решение на голямото си предизвикателство се сдобива и с партньор, с който да си поделят логистичните детайли и подготовката. 

“Идеята ученици от две различни и отдалечени училища да участват в едно онлайн събитие и то с Виктор, който живее в САЩ, беше доста вълнуваща. Преживяването за нашите ученици се очертаваше да е уникално”, споделят ентусиазма си Явор и Станислава.

Организацията на срещата с Виктор

Освен специална фейсбук група, учителите правят и онлайн плакат, с който да рекламират събитието и да вдъхновят учениците да участват.

Двамата създават специална фейсбук група, за да се включат повече ученици. По този начин разговорът ще остане също като запис и децата, които не са могли да се включат на живо, ще могат също да чуят историята на Виктор. Явор уточнява, че платформи като фейсбук не са подходящи за учене и преподаване, но за еднократни и подобни събития, тяхната популярност е плюс.

Срещата се провежда на 26. юни 2020 г., а форматът е свободен, без предварително определена структура. Учениците се представят, като споделят информация за себе си, мечтите и целите си. След това се включва и Виктор, който разказва за своя академичен и професионален път, както и за настоящия си проект – Edamam. След това идва времето за въпроси и обсъждане на важни теми, свързани с ученето и професионалната реализация. 

Среща с отворен край

“Гостът ни даде добри аргументи за ползата от образованието, подкрепяйки ги с примери от своя живот, което беше изключително ценно в тази ситуация”, споделя Явор за развоя на срещата.

“Два от аргументите му бяха за това как образованието отваря врати в живота и колко е важно от рано да начертаем своите цели, за да имаме ориентир. Освен с изпитаните си съвети и препоръки, гостът помогна на нашите ученици да избистрят своите мечти и цели в живота и да осъзнаят по-добре как могат да ги осъществят. Учениците определено излязоха от срещата по-вдъхновени и уверени. А също и с по-ясна представа за важната роля, която образованието има в живота им, дори когато те не подозират за това. Много вдъхновяващо беше ,че някои ученици също бяха доста активни и споделиха свои ценни съвети с другите ученици.”

Срещата завършва с усмивки на лицата на всички –  ученици, учители и гостът Виктор Пенев, който споделя след това с екипа на “Заедно в час” – “Вярвам, че образованието е основен фактор, който ще помогне на обществото ни да достигне просперитет. Заедно в час е организацията, която прави най-много в тази посока и за това ви подкрепям.”

С отворен край и малко по-ясна визия обаче остават историите на учениците, вдъхновени от срещата с Виктор и останалите професионалисти, поканени от Явор през учебната година. 


Помогнете повече ученици да имат подобни вдъхновяващи срещи! Станете дарител на “Заедно в час” и подкрепете работата ни за развитието на учители и училищни екипи в цялата страна!

Организирате подобно преживяване за своите ученици или да бъдете вдъхновяващ гост в класна стая, пишете ни на role_models@zaednovchas.bg

Очаквайте скоро повече информация и за специалната платформа за гостуване на ролеви модели, която създаваме съвместно с Vratsa Software и Емилиян Кадийски от първия випуск учители в програма „Нов път в преподаването“ на „Заедно в час“. 

Тя ще улесни учителите, професионалистите и компаниите в това да се срещат и заедно да бъдат полезни за успеха на всяко дете. Платформата ще бъде безплатна и достъпна  за всички учители в страната.

Още истории за гостуване на ролеви модели прочетете тук.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди