Пътешествие до Луната с космически предприемач

Или как Райчо Райчев се срещна с любопитен клас ученици онлайн и ги запали още повече по космическата тематика

Дистанционното обучение и предпазните мерки срещу коронавируса в училищата промениха много динамиката и ритъма в класните стаи. Много от плановете и идеите на учителите трябваше да преминат в нова форма и изцяло да се преосмислят. Дори и малките ученици, които все още ходят присъствено в училище, се наложи да променят своето ежедневие. 

Снимка от екрана по време на онлайн срещата с Райчо Райчев

Всяка подобна ситуация обаче е съпътствана и с възможности. Една от тях е, че дистанционните формати позволяват на учителите много по-лесно, бързо и също толкова ефективно да канят външни гости в училище.

Доказателство за това е и историята на Радина Миндева, възпитаник на програма “Нов път в преподаването” и учител по английски в ЧОУ “Прогресивно образование”. В началото на ноември тя помага на класните ръководители в училището да провокират още повече своите ученици и да разширят знанията им по темата за Космоса, която са изучавали наскоро в часовете. Правят го като канят за гостуване в училище космическия предприемач Райчо Райчев

Посещението не идва случайно. Радина търси съдействие от екипа на “Заедно в час” за вдъхновяваща личност с интереси в сферата на космоса, а Райчо е най-подходящият гост за избраната тема. Освен изследовател на космоса той е и верен съмишленик и приятел на “Заедно в час” от години. През 2019 г. Райчо е и една от звездите на Благотворителния търг на звездите в подкрепа на организацията. Той самият е създател на образователната програма “Космически предизвикателства” и темата за “запалването” на децата по Космоса истински го вълнува.

Райчо Райчев

“Вярвам, че най-голямата ни отговорност е да създадем по-добри основи за следващите поколения. Убеден съм, че те ще ни изпреварят и в мечтите и в мащабите си на мислене.”, споделя Райчо за решението да се впусне в приключението да гостува на учениците на Радина. 

Самата Радина се подготвя за гостуването, като разказва на Райчо основните теми, които са засегнали в училище и са събудили интереса на учениците: нови изследвания на основни явления в Космоса; технологиите в Космоса и влиянието им върху живота на хората; както и космическия туризъм. 

Гостуването се осъществява на 5 ноември в zoom. В срещата се включват общо 35 ученици от двата филиала на “Прогресивно образование” в София. От Райчо децата научават повече за технологиите в Космоса и какво е важно при създаването на системи за космическото пространство. Научават още за откритията на комета, свързани с мисията “Розета”  и са страшно впечатлени от информацията, че съвсем скоро предстои мисия до Луната. Райчо даже убедено ги предизвиква, че само до 15 години ще има ученици от тези класни стаи, които ще посетят Луната. Не малко въпроси предизвикват и нано сателитите, които компанията на Райчо (ЕндуроСат) създава и изпраща в Космоса.

За учениците обаче това посещение не е само до Луната и Космоса. От перспективата на своя опит Райчо използва възможността да отправи и по-универсални послания към децата – да бъдат отговорни, трудолюбиви, старателни в ученето и да разчитат на добрата работа в екип, ако искат да успеят в каквото и да е начинание.

След срещата всички са развълнувани и дни наред не спират да говорят за посещението.

От своя страна Райчо споделя “Научих повече отколкото дадох”.


Ако искате да организирате подобно преживяване за своите ученици или да бъдете вдъхновяващ гост в класна стая, пишете ни на developmet@zaednovchas.bg

Очаквайте скоро повече информация и за специалната платформа за гостуване на ролеви модели, която създаваме съвместно с Vratsa Software и Емилиян Кадийски от първия випуск учители в програма „Нов път в преподаването“ на „Заедно в час“. 

Тя ще улесни учителите, професионалистите и компаниите в това да се срещат и заедно да бъдат полезни за успеха на всяко дете. Платформата ще бъде безплатна и достъпна  за всички учители в страната.

Още истории за гостуване на ролеви модели прочетете тук.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди