Славка Щерева: Само с подкрепата на ръководството и колектива един млад учител може да се справи

Славка Щерева
Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и директор на СУ “Любен Каравелов” в Пловдив от 1995г. Училището е известно като „най-добрата школа за народни инструменти и народно пеене”. Тя е заместник-председател на Сдружението на училищата с профил „Музика” в България и е член на управителния съвет на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Пловдив. В биографията си има още отличие „Неофит Рилски” 2014 и 2018г., почетен знак на гр. Пловдив -2019г. и много други грамоти и награди за дейността си като директор. От 2017 г. училището, което тя ръководи е и сред партньорите на “Заедно в час”. Всичко изброено ни провокира да я поканим да бъде участник в месечните ни интервюта с директори.

Тази година СУ “Любен Каравелов” e участник и в проект FIERST, чиято цел е развиването на умения на 21 век у учениците и разпространението на добри практики. Защо се включихте в проекта и какво очаквате да постигнете с участието си?

Вече 25 години съм директор на СУ”Любен Каравелов” гр. Пловдив. През всички тези години целенасочено развивах училището като място, където чрез музиката да изградя позитивна подкрепяща среда за успешно развитие, както на учителите, така и на учениците. Стремя се да направя училището известно с високите резултати по народно пеене и народни инструменти и с грижата за всяко дете. В паралелките ни с разширена и профилирана подготовка по музика кандидатстват деца от цяла България. Убедена съм, че в 21 в., за да бъдеш успешен, са необходими т. нар. меки умения.

Това е усилие, което трябва да бъде насочено първо към промяна на нагласите, мотивацията и квалификацията на учителите, за да заработят целенасочено за формиране на тези умения и у учениците. Проект FIERST е много подходящ, за да изпълним тези цели. Очаквам проектът да ни помогне да изградим професионална учебна общност сред педагогическите специалисти и с подкрепата на „Заедно в час” да продължаваме да развиваме умения на 21 век у учениците.

FIERST участници
Заедно с участниците от проект FIERST

Вече трети випуск участници в програмата на “Заедно в час” започват преподавателския си път в СУ “Любен Каравелов”. Учителят по математика Георги Стоев, част от випуск 2017-2019, остава и за трета година в училище. Как мотивирате младите специалисти не само да останат в образователната система, но и да продължат да преподават в СУ “Любен Каравелов”?

Аз вярвам в младите учители. При назначаването им се интересувам от личностните им качества, от желанието им да се развиват и от любовта им към децата. Много е трудно в началото и само с подкрепата на училищното ръководство и колектива един млад учител може да се справи. В СУ “Любен Каравелов” учителите са свободни да творят и да експериментират. Имаме чудесен колектив от професионалисти и добри хора, ученици, пеещи, свирещи и танцуващи, които се отнасят с уважение към труда на учителя. Всички с желание ходим на работа. Обичаме си училището.


Подайте заявка за учител от програмата “Нов път в преподаването” на “Заедно в час”, за да работите и вие с мотивирани, активни и взискателно подбрани нови учители.


Ако трябва да опишете училището, което ръководите, с три думи, какви биха били те?

Подкрепа, вдъхновение и талант.

Какво смятате, че прави един учител успешен?

Силната мотивация, упоритост, любов и търпение към децата. Важно е желанието да се развива и да има подкрепяща среда.

А по какво се познава, че един директор е успешен?

Развитието на училището. Успешният директор успява да вдъхнови и мотивира учителите, да превръща училището в любимо място за учениците.


Научете повече и подайте заявка за учител по програма “Нов път в преподаването” тук.

сътрудник "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час"

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди