От писмото на един директор: В тази трудна обстановка разбрах колко е важно да бъдем заедно

Откриване на учебната година Обу Йордан Йовков

Вярваме, че едно от ключовите неща, които е важно да откроим в ситуацията, през която премина образователната система през последните месеци, е подкрепата за училищата и техните екипи. В несигурни времена най-много проличава нуждата да бъдем подготвени не толкова с готови решения, колкото с решителни хора и партньори, с които да се справим заедно. Партньори, с които да споделяме предизвикателствата и да търсим най-добрите решения. 

Вярваме, че за училищата партньори, с които работим, ние сме точно такива партньори и искрено благодарим за оценката на г-жа Николова. Публикуваме писмото, което ни изпрати през март с нейно разрешение.

В момента търсим и своите нови училища партньори за учебната 2020/2021 г.

Таня Николова, директор на ОбУ “Йордан Йовков” в Пловдив

Здравейте, приятели от “Заедно в час”!

Цялата образователна система е поставена пред невероятно предизвикателство – да се настрои за 24 часа на друга вълна. Някои имаха опит, други не чак толкова. 

Пиша това писмо да благодаря на Вас, фондация “Заедно в час”, за това, че ми предоставихте възможност да работя с умни, креативни, интелигентни млади хора като Силвия Итова и Розалия Мицева. В тази сложна обстановка не бихме се справили без тях. Само споделих със Силвия, че трябва да преминем към дистанционно обучение, а не сме готови. Имахме учители, преминали обучения, имахме и активирана облачна услуга, но не работехме активно в тази посока. Сега условията ни „заставиха“ да препускаме. 

По своя воля и желание, само за два дни, Силвия работи денонощно, за да създаде профили на учители и на ученици в облачната платформа Google Classroom. Същевременно обучи други учители как да работят. Постоянно дава консултации на колеги.

Розалия също се включва много активно. И двете момичета (позволявам си така да ги нарека, защото са на възрастта на моите дъщери) са много „на ти“ с технологиите. Разбира се, в нашето училище има и други, много качествени учители, но такъв скок не смеехме да направим. Все си мислехме, че този преход с ромски ученици не става толкова лесно. Сега времето ни принуди, но и се оказахме на ниво. 

Не всичко е идеално, разбира се. Все още доста ученици са пасивни, техните родители също. Само който е работил с такива ученици, обаче умее да цени и малкото, което се постига.

Имаме още много да се учим и да използваме всички възможности на дистанционното обучение. Едва в началото на пътя се намираме, но китайска поговорка гласи: И най-дългият път започва от една крачка. Аз мисля, че ние направихме именно нея.

С това кратко писмо искам да благодаря още веднъж на г-жа Евгения Пеева, на г-н Траянов, на г-жа Нели Колева, а чрез вас и на всички от фондация „Заедно в час“, че откривате и подготвяте такива успешни млади хора. 

Дълго време не смеех да Ви се доверя, все не ми се вярваше, че това, което представяте на разни форуми, е цялата истина. Извинете ме за откровеността, но вече се уверих. Вие наистина създавате лидери. Досегашната ни съвместна работа с „Вашите учители“ ми носеше удовлетворение, но точно в тази трудна обстановка разбрах колко е важно да те разбират от една дума, да те следват, да бъдем заедно, едно цяло.

БЛАГОДАРЯ ВИ!

НЕКА  БЪДЕМ ВСЕ ТАКА ЗАЕДНО, ЗАЩОТО ВСИЧКИ ДЕЦА ГО ЗАСЛУЖАВАТ!

ТАНЯ НИКОЛОВА,

ДИРЕКТОР  НА ОбУ „ ЙОРДАН ЙОВКОВ“, ГР. ПЛОВДИВ

19.03.2020 г.


Гр. Пловдив 


Бел. ред. Дълго време се колебаехме дали да споделяме публично това писмо. Получихме го в средата на март, в разгара на преминаването към дистанционно обучение. Точно когато и ние трябваше да преструктурираме и променим изцяло част от работните си процеси, то беше вдъхновение, мотивация, изключителна награда за всеки член на екипа ни. И все пак ни се струваше, че твърде нескромно да го споделим публично, дори да беше думите на своите партньори. 

Няколко месеца по-късно, когато в общественото пространство започнаха разговорите за анализ на дистанционното обучение, оценки на предприетите мерки и бъдещи действия, решихме да го споделим. 


Интервюта с директори на училища партньори, може да прочетете тук.

Не пропускайте да се абонирате и за седмичния ни бюлетин за добри практики и идеи по време на дистанционното обучение. Повече от 5000 учители вече го получават и четат редовно.

"Заедно в час" подготвя способни хора да бъдат мотивиращи учители, за да може всяко дете в България да има достъп до качествено образование.

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди