Учители и директори от област Стара Загора обсъждаха добри практики за задържане на ученици в училище

Форумът, организиран от “Заедно в час” и РУО-Стара Загора, се проведе за втора поредна година

Целта на форума беше да даде пространство за обмен на работещи практики

Как успешно да привлечем и задържим учениците от област Стара Загора в училище и какви добри практики има вече в тази посока – това беше темата на полу-дневен форум, организиран за втора поредна година от Регионалното управление на образованието – Стара Загора, и участници и възпитаници на програмата на “Заедно в час”. Той се проведе на 27 март в ОУ “Георги Райчев” в Стара Загора и събра учители и директори от цялата област, които обмениха опит и обсъдиха начини за успешно ангажиране на учениците в училище.

“Този форум стана заразителен миналата година. И други регионални управления направиха такива срещи и отзивите са много добри”, заяви при откриването на събитието началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова и благодари на организаторите. “Запозната съм с работата на учителите от програмата на “Заедно в час” в нашата област и знам, че те правят всичко възможно, за да бъде образованието ни по-качествено и да работим наистина за задържането на учениците”, добави още Димитрова.

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева също поздрави участниците в събитието през видеообръщение. Тя им благодари за усилията, които полагат да върнат обратно в клас учениците, да задържат тяхното внимание и да им помогнат да получат добро образование.

“Усилията, които полагате, имат много важен резултат”, заяви Сачева и припомни, че повече от 40 хил. деца и младежи са върнати обратно в клас през последната година.

15 училищни екипи от област Стара Загора водиха работилници и кръгли маси

“Това е изключителен успех, защото това са 40 хил. съдби”, добави зам.-министърът.

Защо е важен форумът

Целта на форума беше да даде пространство за обмен на работещи практики между директори, учители, държавни и общински институции, бизнес и НПО сектор. И по този начин да помогне за това още повече деца да посещават редовно училище и да учат с интерес.

“Проблемът с непосещаемостта на училище не е изцяло образователен проблем. Той е многопластов, той е и социален, икономически, културен, политически, национален, дори международен. Но трябва да признаем, че нямаме много време”, обърна се към участниците във форума и Деница Тодорова от екип “Институционални партньорства” на “Заедно в час”. “Проблеми като този прогресират бързо. С липсата на грамотни, конкурентноспособни зрелостници, които да се влеят в пазара на труда в и без това задъхващата се икономика у нас, както и с нарастващата емиграция, бъдещето на страната ни не изглежда много добро.

Говорим и за нашето лично бъдеще. Затова е много важно да действаме сега и да действаме веднага”, продължи тя.

Сред дискутираните теми бяха извънкласните дейности като начин да задържим децата в училище

И благодаря на присъстващите, че са инвестирали време в това да споделят своя опит с колеги и да научат нови неща.

От учители за учители

По време на форума 15 училищни екипа от област Стара Загора водиха работилници и кръгли маси. Сред дискутираните теми бяха извънкласните дейности като начин да задържим децата в училище, развиване на мотивация за учене на чужд език, използване на интерактивни методи, приобщаващо образование, съобразяване с индивидуалните нужди на учениците. За участниците имаше организирано и изложение на организации и институции от сферата на образованието, които представиха своите услуги и продукти за училища.

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди