Запознайте се с випуск 2020: Живка, Карина и Силвена

Представяме ви трима от първите участници в новия випуск на програма “Нов път в преподаването” – Живка, Карина и Силвена. Те вече са преминали през всички етапи на подбор. Съвсем скоро им предстоят им още вълнуващи обучения по време на интензивния Летен институт. Те ще бъдат и част от учителите в десетата Лятната академия на “Заедно в час”.

Можете да подкрепите Лятната академия за ученици в сайта Платформата до 26 юли, за да могат повече деца да имат достъп до вдъхновяващи учители като Живка, Карина и Силвена.

Живка Янева: Това е моят шанс да допринеса за така желаната промяна в образованието в България

Живка и семейството ѝ живеят в морската столица на България. Завършила е предучилищна и начална училищна педагогика и иновации в предучилищното образование. Водена е от убеждението, че учителите са най-ценният ресурс в образованието.

Защо избра да кандидатстваш за програмата на “Заедно в час”?

Като ученичка получих подкрепа от учителите си, която оказа решаваща роля в моя живот. Сега като родител често се замислям защо само се говори за промяна в образованието, а нещата не се случват, както на нас ни се иска. Кандидатствах поради вътрешната си нагласа, че това е моят шанс да допринеса за тази промяна. Припознах представата си за образование в това, което предлага като идеи и ценности програмата на “Заедно в час”!

Какво очакваш от следващите две години като учител?

Да науча много! Да въздействам на своите ученици, така както ми въздейства програмата още от самото ми кандидатстване – изпълва ме с ентусиазъм и нямам търпение да започне това вълнуващо преживяване!

От какво образование имат нужда учениците, за да бъдат успешни и щастливи?

Качествено, достъпно, разбираемо, интересно и забавно, за да бъдат успешни и щастливи учениците!

Карина Азизян: Образованието трябва да помогне на хората да открият собствената си дефиниция за щастие и успех и след това да им осигури необходимите условия, за да постигнат визията си.

Карина Азизян, снимка: Заедно в час

Карина е от Стара Загора и е на 25 години. Завършва Маркетинг в УНСС и по време на обучението си участва в редица доброволчески каузи. През летните ваканции пътува до Америка, Португалия и Норвегия, а след завършването си заминава за Азия. Връща се в България готова за ново приключение, в което да израсне и да намери хора със сродни мечти. Това я довежда до програмата на “Заедно в час”. Карина вярва, че участието ще ѝ помогне не само да преоткрие себе си, но и да се запознае с невероятни хора, които движат промяната в България.

Защо избра да кандидатстваш за програмата на “Заедно в час”?

Напуснах работата си в рекламна агенция, за да замина за Азия, където се надявах да открия отговори на вечните житейски въпроси за смисъла на живота. След 4 месеца пътуване без план и посока, реших да се прибера в България, защото разбрах, че ако промяната не е в правилната посока, тя не води до желаните резултати.

За мен винаги най-важна е била връзката между хората и осъзнах, че когато постоянно сменяш местоживеенето си, пропускаш това дълбоко свързване, което се получава в общност от хора, които се стремят към една обща цел. Отделих достатъчно време да си науча уроците и да реша какво наистина искам да правя. Така на повърхността изплува друга моя дългогодишна мечта – да участвам в програмата на “Заедно в час”. Исках да започна нещо ново, което съчетава ученето, работата с кауза и запознанството с нови хора. Това са моите основни двигатели за щастлив живот и аз ги открих в програмата.

Какво очакваш от следващите две години като учител?

Уча се да приемам процеса такъв какъвто е, без да го натоварвам с моите очаквания и желания. Знам, че това е правилното решение и каквото и да се случи оттук нататък, го приемам такова каквото е. Друго нещо, което знам със сигурност е, че ще срещна уникални хора, ще се забавлявам с децата и ще им покажа, колко вълнуващо може да бъде ученето. Уверена съм, че това ще е едно приключение, което ще ми помогне да се превърна в човека, който искам да бъда, докато аз помагам на другите да направят същото.  

От какво образование имат нужда учениците, за да бъдат успешни и щастливи?

Успешен и щастлив живот за всеки означава нещо различно и заради това няма еднозначен отговор на този въпрос. Образованието трябва да помогне на хората да открият собствената си дефиниция за щастие и успех и след това да им осигури необходимите условия, за да постигнат визията си.

Преди време, когато започнах да пътувам и да се запознавам с различни хора, култури и традиции, забелязах, че колкото и да сме различни като хора, има определени неща, валидни за всички ни. Това са нуждата ни да бъдем видени, чути, разбрани. Някой да повярва в нас и да ни покаже, че мнението ни има значение. Освен това, хората по природа са любознателни, изследващи и търсещи. Когато става дума за образование, трябва всичко това да се съобрази и да се приложи в системата, така че всеки индивид да се чувства приет в нея.

Силвена Господинова: Искам да помогна на учениците си да мечтаят безгранично и да ги науча да вярват в доброто

Силвена Господинова, снимка – личен архив

Силвена е от Варна. Завършила е екология и опазване на околната среда. Повече от шестнадесет години е работила като експерт “Връзки с обществеността” към Министерството на околната среда и водите. Възхищава се на природата във всичките ѝ форми.

Защо избра да кандидатстваш за програмата на “Заедно в час”?

Програмата на “Заедно в час” е предизвикателство, насочено към положителна промяна на образованието в България. Кауза, която припознавам за своя. Видими са следите, които оставя днес училището върху младите хора: немотивирани към реализацията си и обществено апатични. Това е тъжно. 

И светлият лъч е екип от подготвени учители-новатори и творчески личности, които успяват да върнат децата към знанието, при това там, където никой около тях не вижда смисъл в това. Заинтригува ме възможността, че като част от програмата на “Заедно в час” мога да продължа да бъда професионално полезна. 

Какво очакваш от следващите две години като учител?

С трепета на първокласник очаквам срещата с моите ученици. През следващите две години, а защо не и повече, искам да им помогна да мечтаят безгранично и да ги науча да вярват в доброто. 

От какво образование имат нужда учениците, за да бъдат успешни и щастливи?

Всички деца трябва да имат възможността да влязат в училище и готовността да получават знания. Времето, прекарано с учителите им да се трансформира в умения, полезни както за тях самите, така и за обществото. 

Необходимо е, младите хора да усещат подкрепа и позитивизъм, за да се научат, как да прилагат своите знания, за да живеят и работят като здрави, квалифицирани и продуктивни възрастни.

Помогнете повече ученици да разбират езика на училището

Подкрепете “Заедно в час” и EducArt в създаването на методика и материали за обучение на ученици с различен майчин език.

дни
часа
минути
секунди